Jedynka gotuje

wtorek, 12 marca 2019

Sajgonki z mieloną wołowiną

›
Sajgonki próbowałam robić jakiś czas temu, ale rezultat okazał się totalną klapą. Kupiłam nieodpowiedni papier ryżowy, który rwał się podc...
piątek, 15 lutego 2019

Chleb wiejski

›
Wiem, że można się zmęczyć czytając przepis. Najdziwniejsza metoda pieczenia chleba z jaką dotąd się spotkałam. Nie zrażajcie się jedna...
piątek, 2 listopada 2018

Chleb pszenny (loff)

›
Na codzień wolę ciemne, ciężkie pieczywo z mnóstwem ziaren i kwaskowe od zakwasu. Są jednak połączenia klasyczne, które smakują genialnie ...

Kapusta kiszona

›
Na obczyznie najbardziej smakuje to, co najtrudniej zdobyc. Do produktow deficytowych zdecydowanie nalezy kapusta kiszona. W tym roku poku...
poniedziałek, 29 października 2018

Sałatka Cezara z kurczakiem

›
Ta sałatka to absolutny faworyt w naszej rodzinie. Często robię ją na kolację czy nawet obiad. Prosta, szybka i pyszna. Wypróbowałam już ...
1 komentarz:
czwartek, 1 czerwca 2017

Brownies z domowym maslem orzechowym na Dzien Dziecka

›
Moje dzieci byly dzis jednoglosne, jak nigdy;) Brownies na Dzien Dziecka muuuusi byc. Ten przepis mam z bloga  Moje wypieki . Czekolada ...
poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Razowe gwiazdki z makiem

›
Sa tu fani chrupiacych wypiekow? Te fantazyjne buleczki smakuja troszke jak obwazanki i pieknie prezentuja sie na stole. Nastepnym razem ...
niedziela, 24 kwietnia 2016

Mini buleczki obiadowe

›
Mieciutkie, puszyste, neutralne w smaku. Pasuja do wszystkiego. Sa malutkie, wiec swietne dla dzieci i na imprezy ( z tej proporcji wychodz...
sobota, 23 kwietnia 2016

Buleczki sniadaniowe

›
Mieciutkie, pachnace, pyszne! I ze slodkimi i z wytrawnymi dodatkami smakuja  wybornie. Do domowych hamburgerow - idealne! Skladnik...
piątek, 22 kwietnia 2016

Daktyla - grecki chleb

›
Daktyla to po grecku palce. U mnie wyszly raczej kulfoniaste paluchy, ale smak jest pyszny i bardzo wyrazny. Skladniki: * 350g maki p...
sobota, 5 marca 2016

Chrupki chlebek z ziarnami

›
Bardzo popularne pieczywo w Norwegii, znane pod nazwa knekkebrød pasuje zarowno na sniadanie, do lunchboxa, na wycieczke czy przekaske mie...
czwartek, 4 lutego 2016

Donuts - amerykanskie paczki z dziurka i boski sos karmelowy

›
Powiedzial Bartek, ze dzis tlusty czwartek... Usmazylam wiec duzo tlustych i slodkich donuts-ow. Czesc polalam roztopiona czekolada a dz...
piątek, 11 września 2015

Chleb razowy na zakwasie

›
Uwielbiam pieczywo na zakwasie. Jest pachnace, pyszne i przede wszystkim bardzo zdrowe. W piekarniach dzis bardzo trudno o dobry chleb. Kr...
czwartek, 10 września 2015

Zakwas zytni

›
Zakwas, to nic innego jak sfermentowana mieszanina maki i wody wynaleziona juz w starozytnym Egipcie. Zrodlo kwasu mlekowego zbawienneg...
2 komentarze:
środa, 9 września 2015

Capama - duszona jagniecina

›
  Lato z ptakami odchodzi... By zatrzymac je na chwilke, przyrzadzilam dzis jagniecine na grecka nute... z gozdzikami, cynamonem i sko...
czwartek, 3 września 2015

Chleb razowy

›
Jeden z prostszych chlebow, jakie upieklam. Miekki i pachnacy. Przepis z bloga moje wypieki skladniki: * 450 g maki pszennej pelnoziar...
środa, 2 września 2015

Bagietki piwne

›
Mieciutkie, delikatne, pyszne! Sporo piwa maja w skladzie, jednak po upieczeniu nie czuc go ani w smaku ani w zapachu. Skladniki na 8 w...
niedziela, 21 czerwca 2015

Pierozki drozdzowe

›
Pyszne, delikatne pierozki, ktore bardzo szybko sie robi. Sa pyszne zarowno gorace, jak i zimne spakowane na drugie sniadanie nastepnego dni...
sobota, 20 czerwca 2015

Paprykarz szczecinski

›
Powrot do przeszlosci. Klasyka harcerskich biwakow. Niezapomniany smak. Poniewaz w Norwegii przysmak to nieznany, postanowilam zrobic...
środa, 10 czerwca 2015

Drozdzowki z makiem

›
Odtworzylam dzis 2 duze blachy pelne smaku dziecinstwa. Proste i pyszne drozdzowki z masa makowa. Pachnace w calej okolicy. Upieklam ogrom...
sobota, 21 marca 2015

Kaczka w pomaranczach

›
Tym razem krolowa w towarzystwie pomaranczy. Pachnaca i pyszna. Przepis od Iwonki, troszke przeze mnie zmieniony: Skladniki: * 1 ...
czwartek, 19 marca 2015

Chrupiaca cieciorka

›
    Ciecierzyca (inaczej cieciorka, groch wloski) to bardzo zdrowa i pyszna roslina straczkowa. Zawiera mnostwo bialka, pomaga obnizy...
wtorek, 17 marca 2015

Chleba naszego powszedniego...

›
Niektore wpisy powstaja na kolanie. W biegu... miedzy jednym a drugim kesem, na blacie kuchennym lub taborecie. Pospieszne zdjecie. Trzy p...
1 komentarz:
poniedziałek, 16 marca 2015

Losos w sosie smietanowo-pomidorowym

›
Dzis przepis dziecinnie prosty. Banalny wrecz! A efekt? Pycha! Sprobujcie sami:) Skladniki: * 4 dzwonka lososia (u mnie tym razem fil...
2 komentarze:
niedziela, 15 marca 2015

Najlepsze bulki orkiszowe

›
   Zaprzyjaznilam sie bardzo z maka orkiszowa. Mocno wyparla z mojej kuchni zwykla make pszenna. O jej wlasciwosciach pisalam troszke tu...
sobota, 14 marca 2015

Pasztet pieczony z galaretka zurawinowa

›
Mialam bardzo dluga przerwe w blogowaniu. Wlasciwie bez powodu. Ot, brak weny:P To nie odznacza jednak, ze nie gotowalam, nie szperalam, n...
piątek, 13 marca 2015

Chrupiace bagietki

›
Uwielbiam domowe pieczywo. Caly proces jest bardzo uzalezniajacy. Zagniatanie, oczekiwanie, zapach unoszacy sie w domu, smak swiezego c...
czwartek, 3 lipca 2014

Salatka inna niz wszystkie

›
Dawno, dawno temu poczestowala mnie ta salatka kolezanka. Poczatkowo w ogole mnie nie zachwycila. Zjadlam, bo zjadlam pewna, ze to pierwszy...
3 komentarze:
wtorek, 17 czerwca 2014

Gulasz cygański

›
 Mam harcerska dusze i uwielbiam rozne wypady na lono natury, biwaki, pikniki... Ognisko, chlopak z gitara i kociolek z gulaszem... ...

Błyskawiczne krewetki po katalońsku

›
Gdy za oknem piekne slonce nie chce mi sie stac przy garach w nieskonczonosc. Lunch musi byc szybki i pyszny. Dzis serwuje krewetki po ka...
czwartek, 12 czerwca 2014

Pozywna salatka z lososiem

›
Nie cierpie marnowac jedzenia, z drugiej strony bardzo rzadko gotuje dokladnie tyle, ile zjemy na raz. To chyba dziedziczne, bo moj...
1 komentarz:
wtorek, 3 czerwca 2014

Jogurtowe buleczki z maki orkiszowej

›
Te bulki sa nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Doktor Orkisz, bo tak nazwywany jest ten rodzaj pszenicy, ma naprawde duza przewage ...
niedziela, 1 czerwca 2014

Curry z kurczaka

›
Dzis w mojej kuchni znow zapachnialo orientem. Kupilam niesamowita ksiazke o kuchni indyjskiej i mam ochote wyprobowac prawie wszystko. Dzi...
środa, 21 maja 2014

Losos pod pesto z cytrynowym kuskusem

›
Uwielbiam takie dania. Minimum pracy, maksimum satysfakcji. Koniecznie sprobujcie tego zestawienia w letni, sloneczny dzien. To lekki...
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Obsługiwane przez usługę Blogger.