czwartek, 23 grudnia 2010

Śledzie w zalewie balsamicznej

Bardzo popularne w Norwegii śledzie na słodko. Na początku byłam bardzo ostrożna, to takie niecodzienne połączenie... a jednak, przekonałam się. Do tego stopnia, że w ciąży zjadałam wiaderko słodkich śledzi dzień w dzień!. Potem miałam na długo, długo dość. Ostatnio znów wróciły do łask. Oto jeden ze sposobów ich przygotowania znaleziony tu.


Układamy w słoiku: 
300g filetów śledziowych korzennych pokrojonych w małe kawałki 
1 duża czerwona cebula pokrojona w piórka 
Na zalewę: 
100ml octu balsamicznego 
100ml wody 
100g cukru 
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu- 
Gotujemy chwilę, aż cukier zupełnie się rozpuści. Studzimy. Zalewamy śledzie, 
odstawiamy do przegryzienia. 


Brak komentarzy: