poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Sałatka z brokułów i sera feta


Geniusz tkwi w prostocie! Sałatka z kilku zaledwie składników, a smakuje wybornie. Idealna do grillowanego mięsa. Plusem jest też czas przygotowania... niecałe 5 minut:)


Składniki:

0,5 kg brokułów
1 kostka sera feta
garść ziaren słonecznika łuskanych
250ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku



Brokuły blanszujemy 2 -3 min we wrzątku z dodatkiem soli, odrobiny cukru i mleka. Po odcedzeniu wrzucamy do lodowatej wody z kostkami lodu, aby zachowały piękny kolor.  Ponownie odcedzamy i układamy na półmisku. Czosnek wyciskamy do jogurtu i powstałym sosem polewamy brokuły. Na wierzch układamy kostki sera i posypujemy słonecznikiem uprzednio uprażonym na suchej patelni.
Prawda, że proste?

1 komentarz:

Hania-Kasia pisze...

Musi być pyszna. Tak sobie wyobrażam, czytając listę składników.