niedziela, 8 kwietnia 2012

Babka cytrynowo-makowa

Pyszna! Kwaśna! Orzeźwiająca. Wykopałam ją na norweskim blogu i robiłam już nie raz, tylko nigdy do tej pory nie zdążyłam sfotografować. Tym razem zrobiłam w małych formach do wielkanocnego koszyczka.



składniki:

240g miękkiego masła
200g cukru
3 duże jaja
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny i 2 limonek
sok z 1 cytryny i 2 limonek (ok. 100ml)
2 łyżki maku suchego


Masło z cukrem miksujemy aż do białości. Dodajemy skórkę z cytrusów i po 1 jajku dokładnie miksując. Następnie wsypujemy pomału mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem. Na końcu wlewamy sok z cytryn i limonek i wykładamy ciasto na blaszkę (20x25cm) Pieczemy w 180st ok 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z blaszki i pozostawiamy do wystudzenia a następnie lukrujemy:


składniki na lukier:

sok 1 limonki
cukier-puder (wsypujemy stopniowo taką ilość, aby uzyskać dość gęstą polewę)

2 komentarze:

kachna pisze...

pychotka :)

Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!

Jedynka pisze...

Dziękuję bardzo KACHNA! Tobie również wszystkiego najlepszego!