niedziela, 16 lutego 2014

Tagine z jagniecina, dynia i ciecierzyca

Zobaczylam ostatnio w tv zajawki z Maroka i utwierdzilam sie w przekonaniu, ze baardzo chce  tam pojechac. Zachwycajace kolory, kuszace smaki i zapachy, niemalze czulam je przez ekran... Poki co, przygotowalam moje pierwsze tagine. Z pewnoscia nie ostatnie. Przez te kilka godzin, gdy sie dusilo caly dom wypelnil sie orientalnymi zapachami a jezyk uciekal mi do dupy;)

600g jagnieciny (udziec, lopatka... ja robilam pol na pol z wolowina)
4 lyzki oliwy
2 lyzeczki kuminu
1 lyzeczka kolendry
1 lyzeczka kurkumy
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki papryki
1/2 lyzeczki chilli
2 cebule
1 zabek czosnku
1 szklanka domowego bulionu
250ml passaty pomidorowej
2 lyzki rodzynek
pol kg obranej i pokrojonej w kostke dyni
1 puszka ciecierzycy


Prawdziwe tagine przygotowuje sie w specjalnym naczyniu ze stozkowata pokrywka, jednak garnek z grubym dnem znakomicie dal rade.

Przygotowanie:

Dzien wczesniej kroimy mieso w kostke, mieszamy z 2 lyzkami oliwy, przyprawami i odstawiamy do lodowki.
Nastepnego dnia wyciagamy i czekamy, az nabierze pokojowej temperatury. Obsmazamy malymi partiami na rozgrzanej oliwie, odkladamy na talerz a w tym samym garnku smazymy cebule pokrojona w piorka oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy mieso, bulion, passate i przykrywamy pokrywka. Dusimy na najmniejszym ogniu 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy sola, pieprzem, dorzucamy dynie, rodzynki i ciecierzyce. Gotujemy jeszcze pol godziny.

Serujemy z ciepla pita lub http://jedynkagotuje.blogspot.no/2014/02/cytrynowy-kus-kus-z-cukinia-feta-i-mieta.html jak ja.




1 komentarz:

Anonimowy pisze...

przez przypadek znalazlam ten przepis przepis i jest prawie ok.w maroku rzadko sie uzywa bulionu a na prawde wystarczy podlac woda i smak bedzie rownie dobry.na poczatku trudno mi sie bylo z tym pogodzic ale to prawda.juz 7 lat lacze kuychnie rodzima i marokanska.gotowac uczyla i uczy mnie tesciowa.najczesciej jak jestesmy w maroku.ale gratuluje ze tylko pogladowo bez wycieczki do tego kraju tak dobrze zostalo oddane smaki typowe dla tego kraju