sobota, 15 lutego 2014

Zapiekanka z miesa mielonego i ziemniakow

 
Podobna zapiekanke robilam juz kilka razy, tym razem doprawiona jak u Michel`a Moran w cyklu Doradca smaku.
 
 
Skladniki:
 
 
500g ziemniakow ugotowanych w osolonym wrzatku z odrobina mleka
lyzka masla
1/4 szklanki mleka
500g mielonej wolowiny
2 obrane ze skory pomidory
lyzka oliwy
1 cebula
1 zabek czosnku
lisc laurowy
ziele angielskie
tymianek
szczypta cukru
sol
pieprz
ser (Michel mial gruyer, ja mozarelle)
 
Ziemniaki tluczemy w maslem i mlekiem na puszyste puree.
Cebule i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy pomidory i czekamy, az odparuja. Wrzucamy mieso, przyprawy i dusimy 15min.
Male lub wieksze ramekiny smarujemy maslem. Na spod wykladamy puree, nastepnie mieso i tarty ser. Zapiekamy 15-20 min w 180st.
Niezbyt skaplikowane danie gotowe!
 
 


1 komentarz:

tutaj pisze...

bardzo smakowite :)