piątek, 23 kwietnia 2010

Zupa marchewkowa

Jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewający a zarazem bardzo świeży smak. Idealna na każdą porę roku.
Potrzebujemy:
1 kg marchwi
1 chilli
1 ząbek czosnku
2-3cm imbiru
50ml białego, wytrawnego wina
1 łyżkę octu balsamicznego
oliwę
wanilię
cynamon
1l soku pomarańczowego
sól, pieprz

Na łyżce oliwy podsmażam  papryczkę chilli, posiekany ząbek czosnku, imbiru w plastrach. Po 2-3 min. dodaję wino ocet balsamiczny. Po małym kawałeczku laski wanilii i kory cynamonu (wyjmuję przed miksowaniem) i pokrojoną niedbale marchew. Po chwili, gdy wino lekko odparuje, dodaję 3-4 szkl. wody lub bulionu, sól, pieprz... i gotuję 15min. Po tym czasie marchew mięknie, ale nie jest zbyt rozlazła;) Teraz, za pomocą blendera miksuję zupę na gładki krem i dodaję  sok pomarańczowy
Smacznego.

Brak komentarzy: