czwartek, 20 stycznia 2011

Mielona wołowina pod purre

Przepis znalazłam na GP, podobno podał go Andrzej Polan w TVN. Fajny, niezbyt pracochłonny pomysł na obiad (można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem)
Składniki:
Wołowina mielona 600 g
Marchew 2szt (następnym razem pominę lub bardziej rozdrobnię, bo mi przeszkadzała)
Cebula 2szt
Czosnek 3 ząbki
Pomidory 200g (dałam z puszki)
Ziemniaki gotowane 1 kg
Pietruszka korzeń 300 g  (dałam seler, bo w Norwegii ciężko o pietruszkę)
Masło 100 g
Chrzan 2 łyżki (dałam cały słoiczek, bo miałam bardzo łagodny)
Sól, pieprz,
Tymianek, liście laurowe

Przygotowanie:
Marchew kroimy w grubą kostkę, cebulę podobnie, ząbki czosnku i przesmażamy na
oleju. Dodajemy wołowinę mieloną, tymianek, liście laurowe. Dusimy pod
przykryciem, pod koniec dodając pomidory. Ugotowane ziemniaki przeciskamy na
puree, dodajemy rozgniecione pietruszki, masło i chrzan. Doprawiamy solą,
pieprzem. Masę mięsną rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy warstwą
puree i zapiekamy na złoty kolor.

Brak komentarzy: