wtorek, 29 marca 2011

Zupa-krem z porów

Szybka i syta zupka z kilku zaledwie składników. Dobra, ale bez szału... Bardzo delikatny smak, fajnie komponuje się z bagietką czosnkową. Przepis stąd.
1 łyżka masła
5 ziemniaków
2 małe pory
1 mała cebula
bulion warzywny lub drobiowy
śmietana kremówka ok 100ml.
mleko ok. 150ml.
sól, pieprz
Na maśle podsmażyć ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, po chwili dodać posiekane drobno pory i cebulę. Dusić 10 min, dodać bulion. Gotować do miękkości ziemniaków. Zmiksować blenderem. Dodać mleko i kremówkę, zagotować i doprawić do smaku.
Bagietka czosnkowa:
10 kromek czerstwej bagietki
100 g miękkiego masła
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki drobno posiekana
sól
Piekarnik rozgrzać do 180st. Masło utrzeć z czosnkiem, pietruszką i solą. Kromki bagietki (ew. chleba) smarować masłem z obu stron i układać na stos. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok20min.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Szybka I smaczna. Szkoda tylko ze nie ma w przepisie ile bulionu dodac.Ja dodalam ok 0,5 l.