niedziela, 3 kwietnia 2011

Czosnkowo-rozmarynowy chlebek odrywany



Ponieważ bardzo zasmakowało mi odrywane ciasto cynamonowe, postanowiłam pokombinować z  wersją wytrawną. Dużo czosnku, świeży rozmaryn i sól morska to genialne połączenie i nie mogło się nie udać. Wyszło wyśmienite! Żałuję bardzo, że zrobiłam tylko jedną blaszkę, bo zniknęła w pięć minut. To będzie moje pieczywo imprezowo-piknikowe:)

Składniki:

280g+90g+3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
20g drożdży
2 łyżeczki soli
2 jaja
80ml mleka
60g masła
60ml wody

Nadzienie:
60g masła
5 ząbków czosnku
kilka gałązek rozmarynu
280g mąki wymieszać z cukrem i solą. Masło rozpuścić w mleku, zdjąć z ognia, wlać wodę, a gdy całość będzie letnia, dodać drożdże i wymieszać dokładnie aż do ich rozpuszczenia. Odstawić na około 2 minuty, następnie wlać do mąki i wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Wlać jajka i mieszać dalej, aż się połączą. Dodać 90g mąki i mieszać dalej przez 2-3 minuty. Ciasto będzie klejące, ale nie można dodawać więcej mąki, takie właśnie ma być. Przykryć miskę folią spożywczą i ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
W czasie, gdy ciasto wyrasta roztopić masło i wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem..
Foremkę keksową posmarować masłem i posypać mąką.
Wyrośnięte ciasto zagnieść z dodatkiem kilku łyżek mąki. Powinno być miękkie i puszyste. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o wymiarach 30x50cm. Posmarować całą powierzchnię roztopionym masłem, posypać rozmarynem i solą morską.  Pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 w miarę równych pasków. Ułożyć paski jeden na drugim, nadzieniem do góry.  Pokroić na 6 części. Ułożyć je pionowo, jedna obok drugiej w foremce. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut, aż wyrośnie do wysokości brzegów foremki.
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż góra ciasta będzie złotobrązowa.
Mniaam!!!


5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

chlebus PYSZNIUTKI !!! Polecam !!! I zabieram sie za wlasny wypiek w weekend !!!

dzieki za przepis !!!

Maja :)

Jedynka pisze...

Cieszę się bardzo:) Twoje ciacho było obłędne i zjadłam chyba 8 kawałków:&
pozdrawiam

Maja pisze...

Wiesz ja kolo tego chleba siedzialam, wiec nic dziwnego ze szybko "wszedl" ;)

Karolina pisze...

No wersja cynamonowa cudowna, na piknik bede piekla obie. :) Juz kombinuje z nadzieniami. :)))

Jedynka pisze...

Ja też mam zamiar pokombinować. Myślę o suszonych pomidorach i oliwkach... a może jakieś pesto?