poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Muffinki marchewkowe

Delikatne, wilgotne, pyszne! Smakują dużym i małym! Przepis znalazłam tu:
Składniki na ok 15 babeczek:
 4 średnie marchewki (2 szklanki startej na tarce)
 1 i 1/2 szklanki mąki
 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru, 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
 3/4 szklanki oleju roślinnego
 3 duże jaja lub 4 mniejsze
 1 szklanka brązowego cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
 
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Tradycyjnie, jak przy każdych muffinkach, osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie niedbale łączymy wszystko razem, nakładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 25min.
Składniki lukru mieszamy i nakładamy na ciepłe jeszcze babeczki. Zrobiłam, zgodnie z przepisem lukier pomarańczowy, jednak był, jak dla mnie zbyt mdły. Wolę z sokiem cytrynowym. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi.

3 komentarze:

Holga pisze...

Uwielbiam tą foremkę. I marchewkowe muffiny ;).

Jedynka pisze...

A wiesz, że ta foremka przeleżała w mojej szafce ponad rok nieużywana i miałam nawet zamiar ją wyrzucić? Nie mogłam dopasować papilotek do niej a nie wpadłam na to, żeby szukać ich tam, gdzie kupiłam formę:-& Ot! Blondynka;-)
Teraz prawie nie stygnie:)
pozdrawiam

Gosia pisze...

Muffinki marzenie - świetna forma :)