Składniki:
225g miękkiego masła
225g cukru
4 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
225g mąki
sok z 1 1/2 cytryny
85g cukru pudru
Rozgrzać piekarnik do temp 180st. Ubić masło z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać po 1 jajku, przesianą mąkę i skórkę z cytryny.
Podłużną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem i piec ok 45 min. Odstawić do wystudzenia a w tym czasie dobrze wymieszać cukier- puder z sokiem cytrynowym. Wierzch ciepłego ciasta miejsce przy miejscu ponakłuwać widelcem i posmarować powstałym lukrem. Spora jego część wsiąknie w ciasto i nada mu bardzo rześki smak.
3 komentarze:
Yum! Less is more, I love this cake! :)
Jak bardzo cytrynowe, to dla mnie. Jak byłam mała, mogłam cytrynę jeść jak jabłko, potem z tego wyrosłam, wolę jednak jabłka, ale w dalszym ciągu jak mnie najdzie, to potrafie sobie obrać i zjeść bez skrzywienia się :)
ha! mam dokładnie tak samo! Przysmak z dzieciństwa... oplułam monitor:)
Prześlij komentarz