Jeśli znudzą Wam się tradycyjne mielone (choć mój mąż uważa, że to niemożliwe) dodajcie im śródziemnomorkiego smaczku. Dla mnie bomba!
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, jagnięce lub mieszane)
1 czersta bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 jajo
1 cebula pokrojona drobno i spaprzona wrzątkiem z dodatkiem odrobiny soli
4 suszone pomidorki drobno posiekane
po 3 łyżki czarnych i zielonych oliwek bez pestek - posiekane
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżka kaparów
1 filecik anchois
2-3 łyżki posiekanej bazylii
4-5 łyżek tartego parmezanu
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
oliwa do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Dodatek sosu tzaziki lub aioli będzie idealnym dopełnieniem.
1 komentarz:
Bardzo lubie mielone w takim wydaniu choc albo robie z pomidorami, albo z oliwkami, albo z kaparami. :) Musze kiedys zrobic na bogato, ha,ha! I super ze dalas anszuja - one tak fajnie podkrecaja naturalny smak miesa. :)
Prześlij komentarz