wtorek, 23 sierpnia 2011

Hamburgery de luxe


O tym hamburgerze pisali u nas w lokalnych gazetach... Przez wielu uznany najlepszym w mieście:) Przepis dostałam od zaprzyjaźnionego kucharza, z którym miałam przyjemnośc pracować. Niestety bardzo trudno tak dobrać mięso, aby uzyskać wyjątkowy smak. Grubo mielona wołowina, nie za chuda, nie za tłusta... na pewno obroni się jedynie lekko posolona, ale to jest wersja de luxe, więc nie może zabraknąć minimum tuzina dodatków, które sprawią, że na długo zapamiętasz ten kawał mięcha.

Składniki:

1kg grubo mielonej wołowiny
1 jajo
garść siekanej natki pietruszki
1/2 małej białej cebuli drobno posiekanej
1/2 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej
1/2 chilli drobno posiekana
kilka klopel tabasco
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka balsamu z octu (ew. łyżeczka octu balsamicznego)
1 łyżka musztardy dijon

Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy solidne kotlety i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (z łyżeczką masła) po 3-4min. z każdej strony. Po tym czasie na każdy kotlet kładziemy plaster sera (cheddar lub, dla smakoszy roquefort, na zdjęciu akurat zwykła gouda, bo tylko to było pod ręką) i wrzucamy pod grilla na 2 minuty. Prawdziwą zbrodnią byłoby wysuszenie tego mięsa. Ma być cudownie soczyste po rozkrojeniu. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami, sałatką i sosem aioli. Takim fast foodom mówimy zdecydowanie yes!!!