czwartek, 8 września 2011

Piersi kurczaka pod gruszką w sosie gorgonzola

Są dni, kiedy mam totalną pustkę w głowie, jeśli chodzi o kreatywność w kuchni. Mam wrażenie, że wszystko już było, że nic mnie nie zaskoczy, że stare przepisy są oklepane i nudne a nowych już nie znajdę, nigdy nie odkryję. Otwieram wtedy ulubione książki kucharskie, blogi, fora i szybka zmieniam zdanie. Wtedy dopada mnie niepokój, że przecież nie zdążę tego wszystkiego spróbować...
Kolejne odkrycie z GP (z moimi niewielkimi zmianami). Wystarczył rzut oka na składniki i wiedziałam, że to będzie pyszne. I nie zawiodłam się, absolutnie niebiański smak. Cudo!
Na pewno nie raz poczęstuję tym rodzinę i przyjaciół (a kiedyś, mam nadzieję gości mojej restauracji)


Składniki:

4 pojedyńcze piersi z kurczaka (w oryginale był schab)
2 miękkie gruszki
1 śmietanka 36%
150g sera gorgonzola lub  innego z niebieską pleśnią
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
masło do smażenia
szczypta majeranku


Piersi (nie rozbijamy) solimy, pieprzymy i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każdej układamy grube plastry gruszki (nie miałam bardzo miękkiej, więc moje plastry poddusiam 10 min. na maśle) Polewamy śmietaną wymieszaną z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, posypujemy drobno pokrojonym serem i majerankiem. Zapiekamy 25 min
Proste?
A naprawdę genialne.

Brak komentarzy: