Składniki:
2szkl. mąki
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka oliwy
2/3 szklanki ciepłej wody
1 i 1/4 łyżeczki cukru
1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
opcjonalnie 1 ząbek czosnku (ja pominęłam, wolałam bardziej neutralne chlebki)
Mleko, oliwę, drożdże, cukier i wodę mieszamy i dodajemy do przesianej mąki. Solimy i ew. wciskamy czosnek. Wyrabiamy dokładnie dosypując w razei potrzeby mąki lub dolewając wody. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyroścnięcia w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy ciasto na 4 części (ja 1/4 część podzieliłam na dwa, dzięki temu uzyskałam 2 malusie i 3 większe chlebki) formujemy chlebki obsypując je mąką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce. W tym czasie piekarnik razem z blaszką, na której będziemy piekli chlebki rozgrzewamy do temp 215stopni. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, dzięki temu chlebki będą chrupiące ale nie suche. Na rozgrzaną blachę układmy napuszone chlebki i nacinamy je skośnie bardzo ostrym nożem. Pieczemy ok 20min. Studzimy na kratce.
4 komentarze:
urokliwe :)
piękne!
ja jak co roku kupiłam.
ale porównując z Twoimi... oj, ale dałam ciała! wyglądają strasznie xd
Wesołego Alleluja! ;*
świąt w cieple rodzinnych chwil, pełnych
uśmiechu i radości.
a zmartwychwstały Chrystus niech czuwa nad Tobą
przez cały następny rok ;]
Dziękuję bardzo i WESOŁEGO ALLELUJA wszystkim kulinarnym pasjonatom:)
Mi się nie chce ropiejące spod. Chlebek upieczony ale spod nie. Piekę w tych jednorazowych blaszkach. Przepis jak najbardziej polecam szybki o mega smaczne. Niestety upiekłam na Wielkanoc i teraz muszę piec bo syn nie chce kupnego
Prześlij komentarz