czwartek, 13 grudnia 2012

Imbirowy eliksir

Bohaterem dzisiejszego odcinka jest IMBIR. Przez wielu niedoceniany aromatyczny, zdrowy i pyszny korzeń. Gdy nadchodzi sezon wiatru, mrozu, grypy i przeziębień bardzo często pijemy napój z niego zamiast herbaty.


Składniki:


kilka plasterków świeżego imbiru
kilka plasterków cytryny
1-2 łyżeczki miodu

Imbir i cytrynę zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, aż napój troszkę przestygnie. Słodzimy miodem. Gdybyśmy dodali miód do wrzątku, straciłby on swoje cenne własciwości. Pijemy na ciepło lub zimno z kostkami lodu.
Samo zdrowie!

1 komentarz:

Christopher pisze...

Imbir jest fantastyczny.Bardzo dużo używam go w kuchni.Pozdrawiam Christopher
Świąt białych, pachnących choinką, skrzypiących śniegiem pod butami,
Spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, pełnych niespodziewanych prezentów.
Świąt dających radość i odpoczynek, oraz nadzieję na Nowy Rok 2013,
Żeby był jeszcze lepszy niż ten, który właśnie mija.
życzy Christopher http://edicook.blogspot.com