niedziela, 9 grudnia 2012

Legumina z ryżem i jabłkami

Smak dzieciństwa! Moja kochana Babcia często robiła taką leguminę na deser.
Kiedyś próbowałam zrobić ją sama, ale wychodziła mi bardzo sucha. Niedawno tu znalazłam przepis, z którego legumina wychodzi pyszna i wilgotna. Blisko babcinego ideału:)

Składniki:
2 szklanki ryżu (do deserów używam krótkoziarnistego)
5-7 jabłek
szczypta cynamonu
3-4 łyżki cukru z wanilią
1 mały jogurt naturalny ( w wersji wypasionej można dodać tłustą, kwaśną śmietanę)
1 jajko
masło do wysmarowania foremki

Ryż ugotowałam na sypko w 4 szklankach osolonego wrzątku. Jabłka starłam na grubych oczkach tarki, zmieszałam z cynamonem.
Do wysmarowanej masłem formy wyłożyłam połowę ryżu/ Na ryż grubą warstwę jablek posypaną cukrem z wanilią. Wszystko przykryłam pozostałym ryżem i polałam jogurtem wymieszanym z jajkiem.  Posypałam cukrem i piekłam ok 35 min w 180st.
Pyszne na gorąco i na zimno.





2 komentarze:

Agata Ornafa pisze...

Szanowni Państwo!

Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.

Anonimowy pisze...

Sylwia,
Coś nie tak z tymi warstwami w opisie, brak tej z jabłkami, którą widac na zdjęciu :)
pozdrawiam
K