Gdy głodni domownicy czekają na obiad a my nawet nie zaczęliśmy gotować polecam zupę, którą wyczarowałam dziś w 25 minut. Gęsta, kremowa, łagodna w smaku. Pyszna! Myślę, że nawet gdy ktoś nie przepada za kalafiorem może zostać jej fanem.
Składniki:
1 spory kalafior
1 korzeń pietruszki
kawałek selera w korzeniu
3 marchewki
1 spora cebula
1 mały por
100ml kwaśnej śmietany
75g sera roquefort (lub innego z niebieską pleśnią)
sól, pieprz, kurkuma
masło, oliwa
opcjonalnie do dekoracji:
cienkie plastry gruszki
pestki dyni
mielone orzechy włoskie
kawałki sera roquefort
Na oliwie przysmażyłam włoszczyznę pokrojoną w kostkę aż była złotobrązowa. Dodałam kurkumę, masło i różyczki kalafiora. Smażyłam 5 min po czym dolałam tyle wody, aby przykryło warzywa. Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku. Gotowałam pod przykryciem aż warzywa były dość miękkie ale nie rozgotowane. Zmiksowałam, dadałam śmietanę i pokruszony ser.
Do dekoracji wymyśliłam sobie gruszkę, kawałeczki sera. (to świetny duet, jak tu) oraz smażone na suchej patelni okruchy orzechów włoskich i pestki dyni.
4 komentarze:
uwielbiam połączenie pora i mocnego smaku sera! zapraszam do mnie!;)
Mniam pysznie wygląda ta zupa . Z chęcią ją wypróbuję .Zapraszam również do mnie :http://kraina-kwiatow-i-smakow.blogspot.com/
Oj rzeczywiście nie jestem wielką fanką kalafiora. Ale w postaci kremu czemu nie, mogłabym się skusić ;)
Pozdrawiam gorąco i zapraszam serdecznie do dodania bloga na listę Top Blogi na stronei znajdzprzepisy.pl!
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych :)
Sylwunia Filip oszalał z zachwytu:-))) Pychaaaaaa! Ania
Prześlij komentarz