środa, 22 stycznia 2014

Placuszki z ricotty

Pyszne śniadanko na leniwe, urocze poranki
Delikatne, puszyste, rozplywaja się w ustach.
Przepis Nigelli Lawson.

Skladniki:

250g sera ricotta
125 ml mleka
2 jaja
100g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 lyzki oleju do smażenia (Nigella zaleca z orzeszkow ziemnych, ja nie miałam i uzylam rzepakowego)

Oddzielamy zoltka od bialek. Bialka ubijamy na sztywna piane. Zoltka, mleko i ricotte mieszamy dokladnie. Laczymy z maka i proszkiem. Dodajemy piane i delikatnie mieszamy.
Nakladamy lyzka na rozgrzany olej. Smazymy ok minute z każdej strony. Podajemy natychmiast z owocami, syropem, bita smietana lub konfitura.
Ja podalam z bananami smażonymi na sporej ilości masla. Pod koniec smażenia do masla daje lyzke miodu. Cieple maslo z miodem tworzy pyyyszny slodki sos, który odkryłam przypadkiem robiąc piernik na swieta:)

1 komentarz:

Siostry pisze...

:). Oj, dobre, dobre…;)