niedziela, 15 marca 2015

Najlepsze bulki orkiszowe

 
 Zaprzyjaznilam sie bardzo z maka orkiszowa. Mocno wyparla z mojej kuchni zwykla make pszenna. O jej wlasciwosciach pisalam troszke tu.
Te bulki pieke najczesciej, bo sa rewelacyjne. Mieciutkie, puszyste. Zrobcie je koniecznie!

Skladniki na 16 bulek:

* 1kg maki orkiszowej bialej
* 550ml letniego mleka
* 1 op. suszonych drozdzy (lub 50g sw.)
* 4 lyzeczki cukru
* 2 lyzeczki soli

* 4 lyzeczki wody i 1 lyzeczka cukru na glazure
 
Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto. Silny mikser przyda sie tu bardzo, im lepiej bedzie wyrobione, tym lepsze buleczki nam wyjda. Maka czesto rozni sie wilgotnoscia. Zbyt mokre ciasto podsypujemy odrobina maki, zbyt suche - zwilzamy niewelka iloscia wody. Powinno byc gladkie i elastyczne, latwo odchodzic od rak. Przykrywamy je sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce, aby uroslo.
Wyrosniete ciasto wykladamy na stolnice i zagniatamy jeszcze przez chwile a nastepnie dzielimy na 16 czesci. Formujemy zgrabne buleczki i ukladamy na blasze wylozonej papierem do pieczenia zachowujac odstepy. Ponownie przykrywamy sciereczka i odstawiamy. Gdy ladnie wyrosna nacinamy ostrym nozem i smarujemy glazura z cukru i wody.
Pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Ostudzone mozemy zamrozic.

 
 

Brak komentarzy: