Jeden z prostszych chlebow, jakie upieklam. Miekki i pachnacy. Przepis z bloga moje wypieki
skladniki:
* 450 g maki pszennej pelnoziarnistej
* 225g maki pszennej bialej
* 2 lyzeczki soli
* 1 lyzeczka cukru
* 2 lyzeczki suchych drozdzy
* 25g miekkiego masla
* 450ml cieplej wody
Ja dodalam jeszcze po garsci pestek dyni i slonecznika, bo bardzo lubie.
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto. Przykryc, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Gdy podwoi swoja objetosc ponownie krotko zagniesc i wylozyc do dwoch malych keksowek (20x11cm)
Przykryc, odstawic w cieple miejsce jeszcze na okolo pol godziny. Piec ok 30 minut, z czego pierwszy kwadrans w temperaturze 230st po czym kolejne 15 min w 190st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz