Mieciutkie, delikatne, pyszne!
Sporo piwa maja w skladzie, jednak po upieczeniu nie czuc go ani w smaku ani w zapachu.
Skladniki na 8 wiekszych lub 16 mniejszych bagietek:
* 950g maki pszennej
* 2 lyzeczki soli
* 2 lyzeczki suchych drozdzy
* 4 lyzki oliwy z oliwek
* 4 lyzecki plynnego miodu
* 500ml piwa
Wszystkie skladniki wyrabiac 10 minut. Ciasto bedzie sprezyste i elastyczne. Przykrywamy je sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Gdy podwoi swoja obietosc zagniatamy je krotko formujemy 8 trzydziestocentymetrowych paluchow lub 16 polowe mniejszych. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok pol godziny. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220st. Przed samym pieczeniem nacinamy ostrym nozem lub zyletka. Pieczemy 8-10 minut.
Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz