poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Chilli con carne pod chlebem kukurydzianym

Przepis z książki Nigelli Lawson. Od kiedy wypróbowałam, nie robię już innej wersji... prawdę mówiąc, nawet już nie pamiętam innej:
Na chilli con carne:

4 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyzki oliwy
2 łyzeczki chilli susz.
2 łyzeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kuminu
5 ziarenek kardamonu, zmiażdżonych
2 czerwone papryki
1,5 kg mielonej wolowiny
2 puszki siekanych pomidorów
8 łyżek ketchupu 
8 łyżek przecieru pomidorowego
250 ml wody
2 łyzki kakao
2 puszki czerwonej fasolki



Na chleb kukurydziany:
1 i 1/2 łyzeczki soli
650 g mąki kukurydzianej
4 łyzki mąki pszennej
6 łyżeczek proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
750 ml maslanki
4 jajka
2 łyżeczki miodu
4 łyzki oleju roslinnego
150 g sera Cheddar, startego na grubej tarce
Do podania na stół:
4 dojrzałe avocado
4 dymki
sok z dwoch limonek
4 łyzki poseikanych liści kolendry
500 ml kwaśnej śmietany
papryka w proszku do oprószenia
350 g Cheddara, utartego


Posiekaj cebule, rozgrzej oliwe w duzym rondlu, dodaj posiekany
czosnek i podsmaż razem, aż zmiękną. Dodaj chilli, kolendrę, kumin i
zmiażdżone ziarna kardamonu. Papryki pozbaw nasion i pokrój w kostkę, wyłóż na cebulę. Dodaj mielona wołowine i za pomocą
widelca rozdzielaj na kawałki, podsmażając jednocześnie do
zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory, fasolkę, ketchup, przecier
pomidorowy i wodę, mieszaj. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć, posyp
kakao i wymieszaj razem. Gotuj na malym ogniu, częsciowo przykryte,
przez półtorej godziny. Na tym etapie możesz schłodzić i zamrozic
chilli, albo przechowac w lodówce przez noc. Albo od razu zabrac sie
za ciag dalszy:
Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Wyłóż chilli do dużej, szerokiej
formy do zapiekania. Wymieszaj sól, mąkę kukurydzianą i pszenną,
proszek do piecz. i cynamon w misce. Ubij razem maślanke, jajka,
miód i olej, a nastepnie połacz mieszając z suchymi skladnikami.
Masę kukurydziana wyłóż na wierzch chilli con carne. Wierzch posyp
utartym serem i piecz przez 30 minut, lub tak dlugo, az chleb
wyrośnie i sie zezłoci, a chilli pod spodem będzie bulgotalo. Czas
pieczenia zalezy od tego, czy chilli było zimne, czy ciepłe - mozesz
je najpierw samo podpgrzac w piekarniku, i dopiero na gorące wyłozyc
masę kukurydziana i zapiec razem.
Odstaw na 5 minut przed dzieleniem na porcje.
Dla ukoronowania dziela: rozgnieć avocado z posiekanymi dymkami,
dodaj sok z limonek i sól do smaku. Dodaj wiekszą część posiekanej
kolendry, przełóż do miseczek, posypując pozostała kolendrą. Kwaśna
smietane przełóż do miseczek, posyp papryką. Do innej miseczki
przełóz posiekany Cheddar. Nakładaj na talerze razem z chilli i
chlebem kukurydzianym.
Z tego przepisu wychodzi ogromna ilość, więc jeśli nie planuję dużej imprezy - robię z połowy skadników

1 komentarz:

Kamila :) pisze...

Wszystkie "Sylwiowe" smaki mi sie przypominają jak przeglądam forum! Mniam!