poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Sałatka z cevichowanych ryb i krewetek

 
Pyszność, pyszność i jeszcze raz pyszność.
Wyciskam sok z kilku limonek, do tego sok z
jednej cytryny i jednej pomaranczy, drobno pokrojoną cebulę, drobno krojony
czosnek, jedna surowa papryczke chilli, swiezy imbir drobno pokrojony, sol i pieprz. Do tego wkladam w duza kostke pokrojone filety z dorsza i surowe krewetki. Tak wstawiam to do lodowki na jakies 24 godziny. Na mieszankę sałat  układam pokrojone dojrzałe avokado, rzucam rybę i krewetki, polewam oliwą z oliwek i voilà!!! Niebo w gębie:-D

4 komentarze:

justyna pisze...

sylwia sie nie pochwalila jeden z naszysz kolegow po skosztowaniu tej salatki a szczerze mowiac po pozarciu jej stwierdzil cyt "ze dostal kulinarnego orgazmu" co mial na mysli skosztujcie a sie moze dowiecie...

belgia od kuchni pisze...

Ale co to są cevichowane ryby ?

Jedynka pisze...

Ceviche to marynowanie w soku z cytryny bądź limonki ryby czy owoców morza. Kwas powoduje ścięcie białka i potrawa jest ugotowana na zimno.

belgia od kuchni pisze...

Dziekuje za wyjasnienie, a moze warto by bylo takie pojecia wyjasniac albo tlumaczyc ?