Danie zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda. Błyskawicznie się je robi i jeszcze szybciej znika z talerza. Sycące, aromatyczne i pyszne. Jedyna wada - milion kalorii. Ale skoro żyje się raz...
Składniki:
makaron penne ugotowany al dente
kiełbasa chorizo (z braku laku robię czasem z naszą "polską"
3-4 pieczarki
3-4 pomidorki koktajlowe
1 cebula czerwona
kilka plasterków chilli św.
2 z. czosnku
wino czerwone wytrawne - 1 chlust:-)
parmezan
czerwone pesto - 1 łyżka
sól, pieprz, św. tymianek i rozmaryn
śmietana kremówka - znowu chlust
masło
Na patelni smażymy plastry kiełbasy, po chwili dodajemy łyżkę masła (aby uniknąć przypalenia, dodajemy kilka kropel oliwy, to podniesie temp. spalania masła) drobno pokrojone pieczarki, chilli, pomidorki w całości, czosnek (w plastrach) i cebulę pokrojoną dowolnie. Smażymy chwilę, podlewamy winem. Dodajemy zioła i przyprawy, pesto. Zmniejszamy ogień, do sosu wsypujemy makaron. Mieszamy delikatnie, dodajemy kremówkę i trzymamy chwilę na gazie do zredukowania sosu. Na talerzu posypujemy wiórkami parmezanu.
Uwaga - uzależnia!!!
1 komentarz:
Zaraz zabieram się za to danie :)
Prześlij komentarz