sobota, 12 czerwca 2010
Knedle serowe z truskawkami
Sezon na te najpyszniejsze truskawki jest zawsze za krótki. Dlatego każdy pretekst na truskawkowe danie jest dobry. Dziś cuuuudowne, serowe knedle.
- 500g. sera białego zmielonego lub rozgniecionego widelcem (ja melaksowałam)
- 2 jajka
- ok. 1 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 4 łyżki roztopionego masła
- ok 15 dużych truskawek
Zagnieść dość luźne ciasto, przykryć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie urywać kawałki, zawijać truskawki i lepić zgrabne kulki. Kłaść na talerzu posypanym mąką. W międzyczasie w dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Knedle wrzucać do wrzątku, poczekać aż wypłyną na
powierzchnię, zmniejszyć gaz i gotować ok. 8 minut. Podawać z masłem i bułką tartą posypane
cukrem. Rewelacja!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz