sobota, 19 czerwca 2010

Kurczak marynowany w maślance

Przepis podpatrzony w programie Nigelli. Kurczak wychodzi delikatny i smaczny. Szybko znika z półmiska:)

12 pałek z kurczaka
0,5 l maślanki
60 ml oleju (ja dałam mniej)+ 2 łyżki do skropienia kurczaka
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka pokruszonych ziaren pieprzu
1,5 łyżki soli
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka syropu klonowego



Wszystkie składniki marynaty wymieszałam i wlałam do woreczka foliowego. Dorzuciłam kurczaka i do lodówki na całą dobę. Po tym czasie wyjęłam z marynaty, ułozyłam na papierze do pieczenia, popryskałam oliwą w sprayu i piekłam około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

Brak komentarzy: