Delikatne, wilgotne, pyszne! Smakują dużym i małym! Przepis znalazłam tu:
Składniki na ok 15 babeczek:
4 średnie marchewki (2 szklanki startej na tarce)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja lub 4 mniejsze
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Tradycyjnie, jak przy każdych muffinkach, osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie niedbale łączymy wszystko razem, nakładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 25min.
Składniki lukru mieszamy i nakładamy na ciepłe jeszcze babeczki. Zrobiłam, zgodnie z przepisem lukier pomarańczowy, jednak był, jak dla mnie zbyt mdły. Wolę z sokiem cytrynowym. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi.
3 komentarze:
Uwielbiam tą foremkę. I marchewkowe muffiny ;).
A wiesz, że ta foremka przeleżała w mojej szafce ponad rok nieużywana i miałam nawet zamiar ją wyrzucić? Nie mogłam dopasować papilotek do niej a nie wpadłam na to, żeby szukać ich tam, gdzie kupiłam formę:-& Ot! Blondynka;-)
Teraz prawie nie stygnie:)
pozdrawiam
Muffinki marzenie - świetna forma :)
Prześlij komentarz