Składniki:
mała główka kapusty drobno poszatkowana
80dkg mięsa mielonego
10 łyżek suchego ryżu
10 łyżek kaszy manny
3 jaja
1 cebulka drobno pokrojona
sół, pieprz do smaku
bułka tarta do panieroowania
olej do smażenia
Ponadto:
1 koncentrat pomidorowy
1l bulionu
Kapustę, mięso, cebulę, ryż, kaszę, jaja i przyprawy mieszamy dokładnie. Formujemy spore kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Układamy na dużej blaszce i zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180st. W połowie czasu przewracamy wszystkie gołąbki. Serwujemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami puree.
Mój szybki i pyszny sos pomidorowy:
Na łyżce masła smaże chwilę 1 łyżkę mąki pszennej. Po chwili dodaję 1 kubeczek (125ml) śmietany kwaśnej, 1 puszkę koncentratu pomidorowegi i łyżkę pesto zielonego. Mieszam trzepaczką bardzo dokładnie. Dolewam bulion do uzyskania odpowiedniej konsystensji. Doprawiam solą i pieprzem
1 komentarz:
Nie koniecznie dla leniwych :) Po prostu w innej wersji :) Ja uwielbiam takie nie owinięte w kapustę :) a do tego na przykład jakiś chłodzący napój :) Ostatnio zapija się tym http://klub.dilmah.pl/blog/2011/08/08/letnia-akademia-herbaty-aquarius-iced-tea/
Prześlij komentarz