sobota, 17 grudnia 2011

Klopsiki w sosie ogórkowo-marchewkowym

Wielki przebój w mojej kuchni. Przepis znalazłam w Almanachu Kulinarnym i zakochaliśmy się w nim od pierwszej konsumpcji. Kto nie próbował, niech to koniecznie nadrobi!


Składniki:

80g mięsa mielonego (chude wołowe lub wołowo- wieprzowe smakuje mi w tym daniu najbardziej)
1-2 jaja
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia (ja używam rzepakowego)
2 duże św. ogórki lub kilogram gruntowych
4 marchewki
1/2 litra bulionu
1/2 szklanki śmietanki
2 łyżeczki mąki
pęczek koperku

Mięso mieszamy  z jajkami, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem i formujemy małe kulki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor i przekładamy do gorącego bulinu. Ogórki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na pozostałym w patelni oleju, aż będa szkliste. Dorzucamy do klopsów i gotujemy pod przykryciem 15-20 min, aż marchew będzie miękka. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy razem z koperkiem do garnka i zagotowujemy. Podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną, kuskusem, ryżem lub ziemniakami.  Powiadam WAM... REWELACJA!

5 komentarzy:

kachna pisze...

klopsików duszonych w takim sosie jeszcze nie próbowałam, ale chętnie spróbuję :)
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Jedynka pisze...

Myślę, że nie pożałujesz. Daj znać, czy Was też zachwycił ten smak.
pozdrawiam ciepło

wilczyca-Aga pisze...

ciekawy sosik, Chętnie sprawdzę smak

Kermeet pisze...

ja też jeszcze nie próbowałem klopsików w takim sosie, ale na pewno spróbuję bo mi się bardzo podobają :) Pozdrawiam :)

Jedynka pisze...

Namawiam mocno:) mam nadzieję, że Wam równiez zasmakują:)
pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny