sobota, 17 grudnia 2011

Klopsiki w sosie ogórkowo-marchewkowym

Wielki przebój w mojej kuchni. Przepis znalazłam w Almanachu Kulinarnym i zakochaliśmy się w nim od pierwszej konsumpcji. Kto nie próbował, niech to koniecznie nadrobi!


Składniki:

80g mięsa mielonego (chude wołowe lub wołowo- wieprzowe smakuje mi w tym daniu najbardziej)
1-2 jaja
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia (ja używam rzepakowego)
2 duże św. ogórki lub kilogram gruntowych
4 marchewki
1/2 litra bulionu
1/2 szklanki śmietanki
2 łyżeczki mąki
pęczek koperku

Mięso mieszamy  z jajkami, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem i formujemy małe kulki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor i przekładamy do gorącego bulinu. Ogórki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na pozostałym w patelni oleju, aż będa szkliste. Dorzucamy do klopsów i gotujemy pod przykryciem 15-20 min, aż marchew będzie miękka. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy razem z koperkiem do garnka i zagotowujemy. Podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną, kuskusem, ryżem lub ziemniakami.  Powiadam WAM... REWELACJA!

5 komentarzy:

kachna pisze...

klopsików duszonych w takim sosie jeszcze nie próbowałam, ale chętnie spróbuję :)
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Jedynka pisze...

Myślę, że nie pożałujesz. Daj znać, czy Was też zachwycił ten smak.
pozdrawiam ciepło

Agnieszka Rucińska pisze...

ciekawy sosik, Chętnie sprawdzę smak

Paszczak pisze...

ja też jeszcze nie próbowałem klopsików w takim sosie, ale na pewno spróbuję bo mi się bardzo podobają :) Pozdrawiam :)

Jedynka pisze...

Namawiam mocno:) mam nadzieję, że Wam równiez zasmakują:)
pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny