Wielki przebój w mojej kuchni. Przepis znalazłam w Almanachu Kulinarnym i zakochaliśmy się w nim od pierwszej konsumpcji. Kto nie próbował, niech to koniecznie nadrobi!
Składniki:
80g mięsa mielonego (chude wołowe lub wołowo- wieprzowe smakuje mi w tym daniu najbardziej)
1-2 jaja
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia (ja używam rzepakowego)
2 duże św. ogórki lub kilogram gruntowych
4 marchewki
1/2 litra bulionu
1/2 szklanki śmietanki
2 łyżeczki mąki
pęczek koperku
Mięso mieszamy z jajkami, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem i formujemy małe kulki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor i przekładamy do gorącego bulinu. Ogórki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na pozostałym w patelni oleju, aż będa szkliste. Dorzucamy do klopsów i gotujemy pod przykryciem 15-20 min, aż marchew będzie miękka. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy razem z koperkiem do garnka i zagotowujemy. Podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną, kuskusem, ryżem lub ziemniakami. Powiadam WAM... REWELACJA!
5 komentarzy:
klopsików duszonych w takim sosie jeszcze nie próbowałam, ale chętnie spróbuję :)
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Myślę, że nie pożałujesz. Daj znać, czy Was też zachwycił ten smak.
pozdrawiam ciepło
ciekawy sosik, Chętnie sprawdzę smak
ja też jeszcze nie próbowałem klopsików w takim sosie, ale na pewno spróbuję bo mi się bardzo podobają :) Pozdrawiam :)
Namawiam mocno:) mam nadzieję, że Wam równiez zasmakują:)
pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
Prześlij komentarz