Taka wersja (leciutko przeze mnie zmieniona) bardzo nam posmakowała.. Na pewno będę nią często-częstować:D
Składniki:
180g czerwonej soczewicy
100g suszonych pomidorów (ja dałam z zalewy)
1-2 czerwone cebule (w zależności od wielkości)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka pieprzu cayenne (dałam 2 strączki)
2 listki laurowe
1/2 l bulionu
W oryginalnym przepisie była jeszcze skórka i sok z limonki. Nie miałam, więc pominęłam, podobnie jak Zielenina.
Od siebie dodałam 3 ziemniaki
oraz:
gęsta śmietana i płatki chilli
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę (moje, jako że były z zalewy odstawiłam tylko na 5 min)
Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek i przyprawy a po chwili odcedzone pomidory i wypłukana soczewicę. Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości soczewicy. Wyjmujemy liście laurowe i miksujemy zupę na krem. W tym momencie należałoby dodać sok i skórkę z limonki. Serwujemy z kleksem śmietany i płatkami chilli na wierzchu. Pycha:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz