poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Mazurek kajmakowo-czekoladowy

Tak się rozsmakowałam w słodkich, świątecznych mazurkach, że postanowiłam wypróbowac więcej przepisów. Tym razem zrobiłam bardzo prosty mazurek stąd.

Składniki na kruche ciasto:

35 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
20 dkg masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka

Ciasto, jak to kruche, zagniatamy szybciutko, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować, brzeg ozdobić wałeczkiem z kawałka ciasta i piec w temp 200 stopni przez ok 20 min.


Składniki na masę:


1 puszka kajmaku (jeśli nie mamy dostępu należy gotować całkowicie zanużoną w wodzie zamkniętą puszkę skondensowanego, słodzonego mleka przez 2,5 godziny na wolnym ogniu a następnie dokładnie wystudzić. Nie wolno próbowac otwierać jej przed całkowitym wystudzeniem!)
1 tabliczka czekolady gorzkiej

Przestudzony kajmak miksujemy z roztopioną na parze czekoladą i wykładamy na upieczony spód. Dekorujemy dowolnie bakaliami. Nasz miały być w kształcie jaj, ale sie pokrzywiły:)  Dobre były, ale słodkie jak nie wiem co, nie da się zjeść dwóch kawałków.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html "ZAPRASZAMY NA CASTING-w linku informacja o programie.:)

Forex pisze...

Świetny przepis!