sobota, 7 grudnia 2013

Serowe buleczki z jablkami



Buleczki Cioci Krysi.
W dziecinstwie pochlanialam tuziny.
Wykonanie? Latwizna!
Uwaga, sa pyyyyszne i najlepiej zrobic od razu z kilograma sera!


Skladniki:

25dkg twarogu
25 dkg masla
250g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
jablka
cukier-puder
sok z cytryny

Maslo nalezy roztopic, przestudzic i dodac pozostale skladniki. Zagniesc, co nie jest trudne i schlodzic w lodowce.
Jablka obrac, usunac gniazda nasienne i pokroic na cwiartki lub osemki. Odrywac kawalki ciasta i owijac nimi jablka formujac zgrabne buleczki. Piec w temperaturze 180stopni do zarumienienia, ok 25 minut.
Z cukru pudru i kilku kropel soku cytrynowego robimy lukier i solidnie lukrujemy przestudzone buleczki. Pyszne sa nawet nastepnego dnia... jak zostana.

Brak komentarzy: