czwartek, 19 marca 2015

Chrupiaca cieciorka

 
 
Ciecierzyca (inaczej cieciorka, groch wloski) to bardzo zdrowa i pyszna roslina straczkowa. Zawiera mnostwo bialka, pomaga obnizyc cisnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto wprowadzona do codziennej diety zapobiega zaparciom i wspomaga odchudzanie. No i jest uwazana za afrodyzjak:)
 
Mozna z niej w bardzo prosty sposob przygotowac chrupiaca i pyszna przekaske. Zamiast chipsow i orzeszkow na mecz lub do kina:)
 
 
Skladniki:
 
* 400g cieciorki suchej (mozna uzyc puszkowej, ale nie jest tak smaczna)
* sol
* 2-3 lyzki oliwy z oliwek
* 1 lyzeczka octu winnego
* ulubione ziola i przyprawy (ew troszke cukru dla przelamania smaku)

 

Cieciorke dzien wczesniej nalezy namoczyc w zimnej wodzie. Nastepnego dnia odcedzic, zalac swieza woda i gotowac do miekkosci (ok 50 min)
Nastepnie osuszyc i wylozyc jedna warstwa na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie w misce wymieszac oliwe, ocet, sol i ulubione przyprawy. Ja dodalam papryke slodka, chilli, kumin, cynamon, cebule i czosnek suszone, harrise i curry.
Wy eksperymentujcie do woli.
Podpieczone orzeszki wystarczy wymieszac z przyprawami i piec jeszcze kwadrans.




Brak komentarzy: