niedziela, 21 czerwca 2015

Pierozki drozdzowe

Pyszne, delikatne pierozki, ktore bardzo szybko sie robi. Sa pyszne zarowno gorace, jak i zimne spakowane na drugie sniadanie nastepnego dnia. Musicie je zrobic!

Skladniki na ok 40szt

ciasto:

* 500g maki pszennej
* 250 ml mleka
* 1 jajko
* 1 zoltko
* 40 ml oleju
* 30g drozdzy
* 1 lyzeczka soli
* 1 lyzeczka cukru

dodatkowo:

* 1 rozmacone jajko do posmarowania pierozkow przed pieczeniem
* czarnuszka, sezam, kminek lub co kto lubi do posypania.

farsz:

Tu temat jest szeroki. Ja zrobilam jak do ruskich (2 kostki tlustego twarogu, pol kg gotowanych ziemniakow, duza cebula duszona na oliwie, sol, pieprz)
Pyszne beda z kapusta i grzybami jak tu, lub z miesem jak tu.


Wykonanie:

Drozdze zasypujemy cukrem i mieszamy z polowa letniego mleka i lyzka maki. Odstawiamy do wyrosniecia. Po ok. 15 minutach, gdy wyraznie zaczna pracowac dodajemy reszte skladnikow i zagniatamy elastyczne ciasto.
Przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc zagniatamy ponownie, tym razem tylko chwilke. Walkujemy cienki placek, szklanka wycinamy kolka, na srodek nakladamy farsz i zlepiamy brzegi, jak w klasycznych pierogach. Ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia zachowujac odstepy. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy na 15 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pierozki smarujemy rozmaconym jajkiem i posypujemy czarnuszka, sezamem lub kminkiem. Pieczemy do zarumienienia, ok 20 min.
 
 
 
 

Brak komentarzy: