piątek, 11 września 2015

Chleb razowy na zakwasie



Uwielbiam pieczywo na zakwasie. Jest pachnace, pyszne i przede wszystkim bardzo zdrowe. W piekarniach dzis bardzo trudno o dobry chleb. Kroluja watowate gnioty z dluga lista chemikaliow w swoim skladzie. Na szczescie upieczenie domowego chleba jest takie przyjemne. No i ten zapach w domu...


Skladniki na 1 bochenek:

* 400 g zakwasu zytniego
* ok 150 ml wody¨w zaleznosci jak gesty mamy zakwas
* 100g maki zytniej razowej
* 300g maki pszennej
* 2 lyzeczki soli
* 1 lyzeczka brazowego cukru
Jesli mamy bardzo mlody zakwas, mozemy dodac lyzeczke suchych drozdzy.


Wszystko razem wyrabiamy, najlepiej hakiem miksera. Ciasto bedzie bardzo klejace. Przykrywamy i odstawiamy na godzine w cieple miejsce. Nastepnie krotko wyrabiamy i wykladamy do foremki wysmarowanej maslem i obsypana otrebami (u mnie rowniez slonecznikiem luskanym) Smarujemy wierzch oliwa, ponownie odstawiamy w cieple miejsce. Tym razem na kilka godzin az do podwojenia objetosci. Wkladamy do zimnego piekarnika, wlaczamy temp 200stopni. Pieczemy godzine kilkukrotnie spryskujac piekarnik woda w trakcie pieczenia. Studzimy na kratce.
Z maslem smakuje jak poezja:)


Brak komentarzy: