czwartek, 4 lutego 2016

Donuts - amerykanskie paczki z dziurka i boski sos karmelowy

Powiedzial Bartek, ze dzis tlusty czwartek...
Usmazylam wiec duzo tlustych i slodkich donuts-ow.
Czesc polalam roztopiona czekolada a dzieci udekorowaly kolorowymi posypkami a czesc skapalam w karmelowym sosie. I niech to wszystko w cycki pojdzie!!!

Skladniki na 40 sztuk:

850g maki pszennej
1 op drozdzy suchych
2 jaja
1,5szklanki cieplego mleka
1/4 szklanki cieplej wody
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
80g roztopionego masla
2 lyzki spirytusu lub rumu
olej do smazenia (ja uzywam rzepakowego)

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok godzine.
Nastepnie rozwalkowac na omaczonym lekko blacie na placek o grubosci mniej wiecej 1cm. Kieliszkiem do wina wycinac kolka, w srodku dziurke mozna robic np. zakretka do butelki.
Oponki odkladamy do wyrosniecia na ok 30min w temperaturze pokojowej. Jesli beda wyrastaly  za dlugo lub w zbyt cieplym miejscu - przerosna i straca ksztalt przy wrzucaniu na olej.

Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu do temp 175stopni i smazymy nasze paczki z obu stron. Warto pilnowac temperatury, zbyt wysoka spali paczki a srodek pozostanie surowy.
Usmazone donuty osaczamy z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniczku i lukrujemy, polewamy czekolada lub sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

szklanke cukru
1/4 szklanki wody
gotowac na duzym ogniu, nie mieszajac, az powstanienam zlocisty karmel (ok. 10 min, do temp 170st)
zestawic z ognia, dodac:
50g masla
180ml kremowki
Wymieszac, gotowac na malym ogniu jeszcze 2 minuty.
Swietny do gofrow, lodow, ciast.
Probowaliscie juz polaczenia z sola morska?




Brak komentarzy: