sobota, 5 marca 2016

Chrupki chlebek z ziarnami

Bardzo popularne pieczywo w Norwegii, znane pod nazwa knekkebrød pasuje zarowno na sniadanie, do lunchboxa, na wycieczke czy przekaske miedzy posilkami. Mozna  jesc je na slodko: z twarozkiem czy konfitura, a takze na wytrawnie: z serem, wedlina, lososiem lub pesto. Bardzo latwe do zrobienia, bez zakwasu, drozdzy... mozna je przechowywac w szczelnym pudelku nawet kilka tygodni.

Skladniki:
  • 3 dl maki zytniej razowej
  • 1 dl platkow zytnich
  • 2 dl platkow owsianych
  • 2 dl pestek slonecznika
  • 2 dl pestek dyni
  • 1 dl mielonego siemienia lnianego
  • 1 dlsezamu
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 7,5 dl wody gazowanej

  • Wszystkie suche skladniki wymieszac dokladnie. Dodac wode. Niegazowana tez da rade, ale wtedy pieczywko nie bedzie tak chrupiace. Po polaczeniu powstanie nam luzna papka. Dzielimy ja na 3 czesci i wykladamy na 3 duze blaszki wylozone papierem do pieczenia. Szpatulka rozsmarowujemy cienka, rowna warstwe na kazdej blaszce. Ja dodatkowo posypalam ziarnami wierzch. Na jedna blache poszedl slonecznik, na druga sezam a na ostatnia czarnuszka, czosnek niedzwiedzi i suszone pomidory. Pieczemy wszystkie blachy rownoczesnie  10 minut w temperaturze 160 stopni. Nozem do pizzy kroimy pieczywko na dowolne kromki i pieczemy kolejne 50-60 minut, pamietajac jednak, aby co 15 minut otierac piekarnik (to odprowadzi nadmiar pary) i zamieniac blaszki miejscami, zeby kromki rownomiernie sie upiekly. Studzimy na kratce. Chrupcie na zdrowie!

    Brak komentarzy: