sobota, 23 kwietnia 2016

Buleczki sniadaniowe

Mieciutkie, pachnace, pyszne! I ze slodkimi i z wytrawnymi dodatkami smakuja  wybornie. Do domowych hamburgerow - idealne!


Skladniki na ok. 30 bulek:

1kg maki pszennej
20g suchych drozdzy
3 jajka
600ml. letniego mleka
150g stopionego masla
4 lyzeczki soli

oraz:
jajko roztrzepane z odrobina mleka do posmarowania
mak i sezam do posypania

Wszystkie skladniki dlugo wyrabiamy, az uzyskamy miekkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je przykryte sciereczka w cieple miejsce i czekamy, az podwoi swoja objetosc. Krotko wyrabiamy, formujemy zgrabne buleczki i ponownie odstawiamy pod sciereczke. Gdy ladnie wyrosna smarujemy je rozbeltanym z mlekiem jajem, posypujemy makiem/sezamem lub czym lubimy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperature do 200 stopni i pieczemy do zezlocenia jakies 10-15 minut. Studzimy na kratce. 
Te buleczki fantastycznie znosza mrozenie. Gdy tylko wystygna, wrzucamy je w szczelne woreczki i zamrazamy. Gdy tylko najdzie nas ochota na domowe pieczywo rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni i pieczemy zamrozone bulki 7 minut. Tym sposobem nim zaparzy sie kawa, mozemy rozkoszowac sie cieplutkimi, pysznymi buleczkami. 
Cieszmy sie zyciem ludzie:)

Brak komentarzy: