niedziela, 24 kwietnia 2016

Mini buleczki obiadowe

Mieciutkie, puszyste, neutralne w smaku. Pasuja do wszystkiego. Sa malutkie, wiec swietne dla dzieci i na imprezy ( z tej proporcji wychodzi ok. 50-60 buleczek) 
Sprobujcie:)
Skladniki:

* 1kg maki pszennej
* 24 g suchych drozdzy
* 2 lyzeczki soli
* 2 plaskie lyzki cukru
* 750 ml letniego mleka
* 50g roztopionego masla

oraz:
* jajko roztrzepane z odrobina mleka do posmarowania
* mak/sezam/czarnuszka do posypania


Z podanych skladnikow wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia, Gdy podwoi swoja objetosc krotko zagniatamy, zeby je odgazowac i formujemy malusie buleczki. Ukladamy je na blaszce w odstepach nie wiekszych niz 5ml. Po wyrosnieciu powinny sie stykac. Tak cudownie jest odrywac jedna od drugiej przy stole:) Napuszone smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy czym chcemy:-D
Pieczemy w 220stopniach do zarumienienia, ok 12-15 minut.  
Nadmiar mozemy zamrozic, gdy tylko wystygna. Dzieki temu odgrzane 7 minut w goracym piekarniku w leniwy, niedzielny poranek beda smakowaly, jak swieze. Polecam







Brak komentarzy: