poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Razowe gwiazdki z makiem


Sa tu fani chrupiacych wypiekow? Te fantazyjne buleczki smakuja troszke jak obwazanki i pieknie prezentuja sie na stole. Nastepnym razem pozwole im dluzej wyrastac, beda bardziej puszyste w srodku. Swietnie smakuja nawet z samym maslem.
Skladniki:

* 300g. maki pszennej razowej (w wersji jasnej zastepujemy je maka pszenna)
* 200 g maki pszennej
* 5g. drozdzy suchych
* 2 lyzeczki soli
* 350 ml. letniej wody

ponadto:

* jajko roztrzepane z mlekiem do posmarowania
* mak


Wszystkie skladniki dlugo wyrabiamy, az uzyskamy miekkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w cieple miejsce przykryte sciereczka. Gdy podwoi swoja objetosc zagniatamy krotko i dzielimy na 10-12 kawalkow. Z kazdego formujemy lekko splaszczona buleczke. Krotszym bokiem karty kredytowej robimy na jej srodku 3 skrzyzowane naciecia az do blatu, wywijamy na zewnatrz tworzac gwiazdke. Dokladne zdjecia mozecie podpatrzec tu, gdzie ja znalazlam ten przepis. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrosniecia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 12 minut w temp. 230 stopni.

Brak komentarzy: