poniedziałek, 29 października 2018

Sałatka Cezara z kurczakiem

Ta sałatka to absolutny faworyt w naszej rodzinie. Często robię ją na kolację czy nawet obiad. Prosta, szybka i pyszna.
Wypróbowałam już kilka wersji, jednak ta od Gladkokken pasuje nam najbardziej. Składniki można przygotować dużo wcześniej, wtedy wystarczy kilka minut, żeby złożyć całość i nakarmić głodną rodzinę. Ja jednak najbardziej lubię wersję na ciepło.
Warzywa, bekon, kurczak, grzanki i parmezan a do tego dressing idealny. Dietetyczne danie to nie jest z pewnością, ale za to jakie pyszne!

Składniki na wieeelką porcję:
*500g piersi z kurczaka zamarynowanych. Do mojej marynaty daję:
sól, pieprz, paprykę słodką, chilli, sok z cytryny, oliwę, czosnek
* 2 - 3 sałaty rzymskie
* 1czerwona cebula
* garść pomidorków koktajlowyc
* opcjonalnie swieży ogórek
* 40g parmezanu
* 150g bekonu

Na grzanki:
* kilka kromek jasnego chleba
* 2 łyżki masła
* 2 ząbki czosnku lub oliwa z oliwek

Dressing:

* 2 żółtka
* 1 łyżka musztardy dijon
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka octu winnego
* 1 ząbek czosnku
* 200ml oleju rzepakowego
* 40g parmezanu
* szczypta pieprzu cayenne
* sól, pieprz do smaku

 Sałatę myjemy i zanużamy w wodzie z lodem, aby była jeszcze bardziej chrupiąca.
Kurczaka przesmażamy krótko na dobrze rozgrzanej oliwie z masłem, po czym dopiekamy w piekarniku w 170 stopniach ok 12minut. Bekon rumienimy na patelni lub w piekarniku.

Dressing:
Żółtka, musztardę, wyciśnięty czosnek, sok cytrynowy i ocet mieszamy energicznie trzepaczką. Wąskim strumieniem dolewamy olej nie przerywając ubijania aż do powstania gęstego majonezu. Doprawiamy i dodajemy drobno tarty parmezan. Możemy dodać również odrobinę zimnej wody gdy sos jest za gęsty.
Grzanki rumienimy na maśle lub oliwie z czosnkiem. Równie dobre wychodzą z patelni co z piekarnika.
Na dużym półmisku układamy sałatkę tuż przed podaniem:
Sałatę dobrze wymieszaną z połową dressingu, pokrojone warzywa, kurczaka i bekon. Posypujemy grzankami i parmezanem. Resztę sosu wykładamy na brzeg półmiska, przyprawiamy pieprzem, solą i ewentualnie skórką otartą z cytryny.




1 komentarz:

Unknown pisze...

O tak, uwielbiam!!! :D