wtorek, 17 czerwca 2014

Gulasz cygański


Mam harcerska dusze i uwielbiam rozne wypady na lono natury, biwaki, pikniki...
Ognisko, chlopak z gitara i kociolek z gulaszem... czego chciec wiecej;)
Ten gulasz jest inny niz ten, ktory znacie. Aromatyczny i bardzo sycacy. Przepis doslalam od znakomitej kucharki, ktora zarazila mnie pasja gotowania - Cioci Krysi♥
 
Skladniki:
 
1 kg wolowiny gulaszowej
2 cebule
4 zabki czosnku
2 lyzki smalcu lub oleju
1 lyzeczka mielonej kolendry
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki imbiru
1 lyzeczka papryki slodkiej
1/2 lyzeczki chilli
3 lyzki ketchupu
1 lyzka sosu sojowego
4 ziemniaki
sol, pieprz
woda (2 szklanki lub wiecej, jesli wolicie bardziej zupe gulaszowa)
 
 
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tluszcz. Dodajemy przyprawy, a gdy zaczna intensywnie pachniec wrzucamy mieso pokrojone w gruba kostke. Podsmazamy z kazdej strony na duzym ogniu, dodajemy cebule a po chwili czosnek. Smazymy jeszcze chwile nie przerywajac mieszania, dodajemy wode (2 szklanki lub wiecej, jesli wolimy konsystencje zupy), ketchup, sos sojowy. Przykrywamy, dusimy 45 minut.

Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostke i uzupelniamy wode, jesli sie wygotowala. Dusimy do miekkosci miesa i ziemniakow.

Najlepiej smakuje jedzone w lesie, aluminiowa lyzka z menazki:D

 
 
 
 


Brak komentarzy: