piątek, 2 listopada 2018

Chleb pszenny (loff)

Na codzień wolę ciemne, ciężkie pieczywo z mnóstwem ziaren i kwaskowe od zakwasu. Są jednak połączenia klasyczne, które smakują genialnie i nie ma sensu kombinować. Do takich z pewnością należy kromka jasnego pszennego chleba z krewetkami i majonezem. Ja wiem, że z pumperniklem też będzie ok, ale...
To jeden z prostszych przepisów, pochodzi z bloga norweskiej Pani Tymiankowej. Wychodzą z niego dwa pyszne bochenki. Ulubione moich dzieci.

Składniki:

1kg mąki pszennej
700ml ciepłej wody
1 op. drożdży suchych
2 łyżeczki soli
ew. mak do posypania

Wszystkie składniki wyrabiamy minimum 10min. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na omączonym blacie, dzielimy na pół i formujemy bochenki. Przekładamy do foremek, przykrywamy i odstawiamy na drugie wyrastanie. Sprawdzamy delikatnie palcem. Jeśli wgłębienie utrzymuje się po dotknięciu, chleb jest gotowy do pieczenia. Jeśli ciasto natychmiast wraca do poprzedniego stanu, pozwólmy mu wyrastać jeszcze chwilę.
Pieczemy na najniższej półce piekarnika w 225 stopniach ok 30-35min.



Brak komentarzy: